Alder Hey Research and Education Building

Landscape design for a new research facility, the "jewel in the crown" of the new Alder Hey campus landscape.

The design extends the landscape both through and onto the various levels of the building, providing both physical and visual links to the wider parkland setting.

The approach to the landscape is structured, providing planting that creates a series of outdoor spaces related to indoor uses, including break-out spaces from conference and meeting facilities and cafe.

The landscape extends through the atrium, with curved interior planters filled with suitable tree, shrub and groundcover species; these help visually link the building entrance and internal spaces to the wider parkland.

Shallow water pools to the main frontage provide reflections of the facades as well as a distinct boardwalk entrance to the building. Marginal and floating aquatic plants help maintain water quality.

Extensive green roof areas are provided where there are no PV cells; these are on suitable local substrates including marine materials, and we are working with a local ecology partner to target rare plant species.

 

Client: Alder Hey Children’s NHS Trust
Architect: Hopkins Architects
Project value: £3.9 million
Completion: Phase 1: 2015

{{item.Firstname}}-{{item.Lastname}}

{{item.Firstname}} {{item.Lastname}}

{{item.Title}}

{{item.Office}}

{{item.Phone}}

{{truncateEmail(item.Email)}}

{{VCardText}}