Thomas Fairchild Community School

Landscape design for a series of external spaces surrounding the redeveloped building, including areas suitable for nursery and primary children.

Most of Thomas Fairchild Community School’s original Victorian school building was destroyed in an intense fire in 2009. Following structural, condition and heritage appraisals of the fire damaged building a decision was taken to redevelop the site with a new school building. Under this redevelopment the school intake will rise from 1.5FE to 3FE and the overall pupil numbers increased to 630 with a 50 place FTE nursery.

Use has been made of a range of surfaces, including rubber crumb, artificial turf, resin-bound gravels using a range of aggregates, and paving to provide a stimulating environment.

Plant species include the use of a range of species introduced by Thomas Fairchild (1667? - 1729), providing an historical reference to the Hoxton area and enriching the educational value of the site.

 

Client: LB Hackney
Architect: Avanti Architects
Completion: 2012
Awards: Civic Trust Awards 2014: Commendation, NLA Awards 2014 – Education: shortlisted