Colliers Wood

Tyréns Landscape and Transport teams, along with Waugh Thistleton Architects and Criterion Capital formed the team responsible for the regeneration of this south London site.

Emerging proposals are for a residential scheme for approximately 130 units with supporting retail and comprehensive landscape strategy. The development will be car-free and lever its proximity to public transport and cycling routes to maximise access.

Our landscape team came up with the general green strategy. At the outside edges of the site the strategy called for boulevard style rows of trees that create the canopied green corridors of access to a central public piazza. The piazza, between the Brown building and the new residential units, is a beautiful, uncluttered, hardscaped, open public space that will be used as an east west corridor and as an entrance to the main residential courtyard. The residential buildings’ central courtyard is a lush, green urban garden that invites residents to dwell and children to play, as well as members of the public to pass safely through it.

The landscape concept uses simple geometric shapes - circles, squares, half circles - to create planters, seating areas, water features.

 

Client: Criterion Capital
Architect: Waugh Thistleton Architects
Completion: Ongoing