Great Fen visitor centre

Competition-winning entry for a £2 million visitor centre for the 3,700 hectare Great Fen habitat restoration project in Cambridgeshire.

The winning design comprises a contemporary, light and airy centre with large viewing windows in a building clad with charred oak, set within surrounding microcosms of the fenland landscape.

The fenland microcosms include open water (associated with the cafe), fenland with reeds & sedges, wet grassland and wet woodland; their individual form responds to the building form and layout.

A sustainable approach includes waste water recycling (through a package treatment system and constructed reedbed), stormwater recycling in swales and flood meadow areas and permeable parking.

"Great Fen is one of the most important wildlife projects in Europe and is home to a great variety of wildlife, much of it unique to the area."
Kate Carver, Project Manager

 

Client: The Great Fen Partnership
Architect: Shiro Studio
Project value: £2 million